İş Yemeği Kuralları, Yemek Adabı

İnsanlar dış görünüşleriyle ağırlanır, hal ve hareketleriyle uğurlanır. Yani dış görünüşten ziyade hal ve hareketler daha önemlidir. Tabii ki dış görünüş çok önemlidir fakat siz de pis olmayacaksınız, palyaço gibi giyinmeyeceksiniz zaten.
Hal ve hareketlerin en önemlilerinden biri yemek adabıdır. Peki nasıl bir tavır içerisinde olmalıyız?


• Yemekli davetler, kokteyl veya açık büfe davetlerinin bir kartla yapılması esastır. Katılacak kişilerin sayısını belirlemek amacıyla karta LCV (Lütfen cevap veriniz.) ibaresinin konulmasında yarar vardır.
• Nikah törenlerine cevap verme gerektiren ifade konmaz. Buna karşılık yemekli düğün törenine davete cevap verilmesi istenebilir.
• Bir kokteylde tanışma sırasında karşımızdaki insanın sağ eli boşalmadan el uzatılmamalıdır.
• Eğlenmek için gidilen yerlerde hastalık, ölüm ve tiksindirici konulardan söz açmamalı, konuşurken diğer masalardaki insanların duymayacağı biçimde ses tonumuzu ayarlamalıyız.
• Kokteylde alkollü veya alkolsüz olsun, içki bardağı boşalmadan iade edilip yerine yenisi alınmamalıdır.
• Kokteyllerde tepsi içinde yiyecek servisi yapan garson, arka arkaya atıştırmak için uzun süre bekletilmemeli, ikram edilen yiyeceklerden bir parça alınmalıdır.
• Evimizde vereceğimiz davetlerde davetli kişilere saat ve davetin niteliği hakkında bilgi vermemiz birçok karışıklığı önleyecektir.
• Bir yemek davetini önceden kabul etmişken son anda vazgeçip gitmemek, sofrasını ona göre hazırlamış ev sahibini güç durumda bırakacaktır.
• Bir evde konuk olarak bulunuyorsak ev sahibi rolünü üstlenmemiz ve ikrama yardımcı olmaya kalkışmamamız gerekir.
• Bir iş yemeğinde restoran seçimi konuğa bırakılmamalı, gerekiyorsa iki seçenek sunulmalıdır.
• Bir iş yemeğinde davet edilen taraf gidilecek restoranın ya konuğun iş yerine yakın, ya da iki tarafa uzaklıkta olmasına dikkat etmelidir.
• Bir iş yemeğinde zaman kaybını önlemek amacıyla rezervasyon yapılmalıdır.
• Bir iş yemeğinde konuklar masada tercih edecekleri manzaralı yerde oturtulmalıdırlar.
• Bir restoran yada yemek davetinde masada oturma düzeni, kadınların ya da erkeklerin tek bir tarafa toplanmasını engellemelidir. 
• Bir restoranda masaya önce kadın ve büyükler oturmalı, garsonlar yapmıyorsa, erkek ve gençler onlara sandalyelerini tutarak yardımcı olmalıdır.
• Gidilen bir restoranda cep telefonunuzu masanın üzerine koymak yanlış bir davranış olacaktır.
• Bir yemek davetinde, masaya oturur oturmaz peçetemizi dizimizin üstüne açmamız doğru davranıştır. Büyük peçeteler yarım, küçük peçeteler ise tam açılmalıdır.
• Bir restoranda yemek ısmarlarken listede belirtilen yiyeceklere sadık kalınmalı, küçük garnitür değişiklikleri dışında isteklerde bulunulmamalıdır. Yemeğin esası baharatlı bir sosta pişmişken bunu baharatsız istemek anlamsız olacaktır.
• Restoranda davetli konumunda isek, siparişimizi davet sahibini sıkıntıya sokmayacak şekilde yapmalı, ne en pahalı yemekleri, ne de fazla ucuz yemekleri seçmemeye özen göstermeliyiz.
• Restoranda yemek seçimlerimizi yaparken bunun çok uzun süreli ve gürültülü olmamasına dikkat etmeliyiz.
• Restoranda masaya gelen yiyecekleri garsonların servis yapmasını beklemeli, bulduğumuz kaşık çatalla yiyeceklere uzanmamalıyız.
• Bir iş yemeğinde, davet sahibi konuğunu rahatlatmak amacıyla mönünün pahalı yemeklerinden seçim yaparsa, konuk kendini daha rahat hisseder ve aradaki ilişkinin ısınmasına katkıda bulunur.
• Bir restoranda kirli bir çatal bıçakla karşılaştığımızda onu peçetemizle silmemeli, garsondan temizi ile değiştirmesini istemeliyiz.
• Nezaket kuralları, yemeğimizi her zaman sessiz yememizi gerektirir.
• Yemek sırasında dirseklerimiz masa üzerinde ve yayılarak oturmamalıyız.
• Önümüze gelen yemeği henüz tatmadan tuzluğa uzanmamız, yemeği özenle hazırlamış kişiyi rencide edebilir.
• Bir yemek davetine katılırken fazla miktarda ruj sürmek sakıncalı olabilir. Bardakta veya şık bir peçetede kalacak leke pek de hoş bir manzara oluşturmayacaktır.
• Yemek sohbetlerinde, çatal bıçağı elimizde sallayarak konuşmamalıyız.
• Yemek sırasında ağzımıza gereğinden büyük lokmalar alarak çirkin görüntü oluşturmamalıyız.
• Yemek sırasında çatalımıza az miktarda yiyecek almamız daha zarif bir görüntü sergileyecektir.
• Yemekte lokmamızı çiğnerken, çatal bıçağımızı, elimizde tutmamalı, tabağımıza bırakmalıyız.
• Yemek sırasında peçetelerimizle sık sık dudaklarımızı temizlemeliyiz.
• Çay veya kahve içerken kaşığın fincanın içinde bırakılması, çirkin bir görüntü sergileyeceği gibi tehlike de yaratacaktır.
• Ağzımızda yiyecek varken, aynı anda bir şey içmemeliyiz.
• Yemeğimizi bitirdiğimizde kesinlikle tabağımızı itmemeliyiz. Tabak, servisi yapan tarafından kaldırılıncaya kadar yerinde durmalıdır.
• Yemek davetinde çok doyduğumuzu söylemek yerine, yemekten aldığımız keyfi ve teşekkürümüzü belirtmeliyiz.
• Bir iş yemeği tarafların meşguliyeti düşünülerek bir-bir buçuk saat ile sınırlandırılmalıdır.
• Bir restoranda hesabı öderken kimin ödeyeceği hakkında tartışmaya girilmesi doğru bir davranış değildir.
• Bahşiş insanın görgüsünün bir göstergesidir. Servis hesaba dahil edilmişse bile servisten ve ortamdan memnuniyetimiz ölçüsünde ve abartısız bir biçimde bahşiş bırakmamız uygun olur.
• Restoranda ağırladığımız kişileri ödediğimiz hesaptan ve bahşişten haberdar etmememiz gerekir.
• Restoran, mağaza, otel gibi yerlerde hizmet edenlere üstünlük taslamak öz güven eksikliğinin göstergesidir.
• Bir restoranda yediğimiz yemek ve servis konusunda eleştirilerimiz varsa, bunu çıkışta o yerin yetkilisine yumuşak ifadeler kullanarak yapmamız çok daha etkili olacaktır. 
• Bir sinema, tiyatro veya restoranda tanıdığımız birilerine rastladığımızda selamlaşmak için uygun bir anı beklemek gerekir. Yerimizden kalkıp yanlarına gitmek yerine bir baş selamı da yeterli olacaktır.

Related Posts

İş Yemeği Kuralları, Yemek Adabı
4/ 5
Oleh

1 yorum:

Pınar
11 Mart 2010 11:15 delete

teşekkürler. çok önemli bir olay yemek adabı

Reply
avatar

Copyright © 2010 Dofy.org. Tüm hakları saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.